Προσκοπισμός για Παιδιά (απ’ τα λόγια του Δημ. Αλεξάτου-«Ραν»)

Περδικόβρυση ΠαρνασσόςΆρθραΠροσκοπισμός για Παιδιά (απ’ τα λόγια του Δημ. Αλεξάτου-«Ραν»)
Φεβρουάριος 9 , 2012 / Posted by admin / Άρθρα /

Προσκοπισμός για Παιδιά (απ’ τα λόγια του Δημ. Αλεξάτου-«Ραν»)

 

ALEXATOS

φώτο : Δημήτρης Αλεξάτος «ΡΑΝ»

Ο ιδιοφυής Baden Powell στις αρχές του 20ου αιώνα συνέλαβε μια μεθοδο εξωσχολικης αγωγης των παιδιων που ξεχωριζε απ οσες εφαρμοζοταν ως τοτε και που βασιζόταν σ’ ένα παιχνίδι, που ειχε σκοπό, στόχους και περιεχόμενο. Τον Προσκοπισμό για παιδιά.

Βασιζόταν στην ομαδικη ζωη υπαίθρου κοντα στην φυση που χει πλασει ο Δημιουργος. Βασιζοταν στην αποκτηση γνωσεων και εμπειριων, και στην αυτοενεργεια. Ορισε αρχες και ιδανικα που που φωτιζουν το δρομο των νεων παιδιών προς την επιτυχία, τη πίστη στο θεό, την αγαπη στην πατρίδα, την αδελφοσυνη, την αναπτυξη πνευματος συνεργασίας και βοηθειας στον συνανθρωπο.

Οι αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι και παιδωγωγοί ,ο Πλάτωνας και ο Αριστοτελης επηρέασαν με το έργο τους στην διαμόρφωση του Προσκοπικού συστήματος Αγωγής όπως την οραματίστηκε και εφάρμοσε ο B-P.
Η προσκοπικη μεθοδος θα μπορουσε να χαρακτηρισθει σαν μια μεθοδος αυτοεκπαίδευσης που περιλαμβανει προγραμματα με βαση το παιχνιδι ,προσαρμοσμενα στις διάφορες ηλικίες των παιδιών και των νέων εκμαθηση με το συστημα της πρακτικής εξασκησης, συμμετοχής σ’ ένα συστημα ανοδικής προόδου και με δρασεις που πραγματοποιούνται σε επαφή με τη φύση»